Lukostřelecké příslušenství

Každý lukostřelec může potřebovat celou řadu doplňků ke svému luku. Stojánek na luk aby jej neválel po zemi, vhodné stabilizátory, zakládku šípu či zaměřovač. Každý lukostřelecký styl potřebuje trochu jiné doplňky i když některé můžete použít u více stylů. Luk je potřeba v něčem bezpečně přepravovat a i lukostřelec potřebuje vhodné ochrané pomůcky jako je chránič prstů, chránič předloktí či hrudi. I tady jsou různé velikosti.

Čočky, mušky, piny a průhledy tětivy (106)

Zaměřovače je možné dovybavit jinou vhodnější muškou, u kladkových luků třeba i dioptrickou. Kladkové luky se obvykle vybavují průhledy v tětivě, které také mohou být dioptrické. Občas jsou potřeba náhradní mušky, světlovody.

Chrániče prstů, předloktí a hrudi (147)

Chrániče prstů ruky, která napíná tětivu a chrániče předloktí ruky, která luk drží, jsou nutným vybavením každého lukostřelce. Nikdy nestřílejte bez těchto dvou chráničů, neboť zejména u prstů může dojít k přerušení nervových zakončení a tětiva může svým úderem do předloktí přerazit žílu, či udělat velkou podlitinu. Jako chránič prstů je vhodná také střelecká rukavička zejména pro dlouhé luky /Long Bow/ a tradiční lovecké luky. Jinak se většinou používá vzor TAB – s vložkou mezi prsty pro techniky, kdy je ukazováček nad šípem a bez výřezu pro šíp pro techniku „holého“ luku. Chránič hrudi stahuje oděv na hrudi, aby se nepřipletl do tětivy a neovlivnil čistý průběh výstřelu.

Lovecké hroty (14)

Mnoho lovců vyjíždí i v ránci EU lovit tam, kde se může. Třeba na Slovensko do obor. Je samozřejmé, že musí mít vhodný a vyzkoušený typ loveckého hrotu. Pravidlem je, že terčový i lovecký hrot jsou stejné hmotnosti. Je samozřejmé, že si lovec vyzkouší jestli je shodný nástřel do vhodné terčovnice. U některých modelů jsou již k dispozici tréninkové neostré břity loveckých hrotů. Jiné hroty jsou na menší zvěř či ptáky a jiné na mědvěda.

Nářadí, stojany na luky, pomůcky (163)

Luk je vhodné na něco odložit, když si jdu k terči pro šípy. Většina luků má šrouby a závity v provedení UNF a každý tak potřebuje vhodnou sadu klíčů. Lukostřelec potřebuje lepičku na opravu kormidel šípů, speciální pravítko na kontrolu nastavení luku a lůžka na tětivě. Jsou také potřeba omotávací strojky na výrobu či opravu tětiv.

Stabilizátory (290)

Luk sebou při výstřelu různě hází a kope. Často i drnčí. Ke směrovému vedení a k prostorovému vyvážení se používají stabilizátory, nebo jejich celé systémy. Dnes jsou většinou karbonové vybavené nejrůznějšími "dampry"- gumovými tlumiči kmitů. Vždy je potřeba vybrat správný dle výkonu luku a disciplíny kterou budete střílet. I "holý" luk se vybavuje vhodným závažím. Velmi důležité jsou tlumiče kmitů ramen - Limbsavery různých tvarů a výkonu.

Tašky a kufry na luky (69)

Luky a jejich doplňky jsou citlivé na možné mechanické poškození. Je často smutné že po příjezdu na závody nebo do ciziny zjistím, že vlastně už tam nemám čím střílet, že mám nějakou část náčiní poškozenu. Z tohoto důvodu je dobré používat vhodnou tašku či kufr. Jestli budu luk přepravovat letecky či v autě, kde na kufru bude ještě celá řada dalších zavazadel, volím pevné skořepiny vybavené vhodným zámkem. Velmi oblíbené jsou speciální batohy, které jsou vybaveny kapsami na střed, ramena, doplňky.

Tětivy (53)

Na každý luk patří dle doporučení výrobce vhodná tětiva. Materiály na tětivy sportovních luků se vyznačují malou průtažností a tím pádem lepším přenosem výkonu na šíp. Výběr vhodného materiálu pomáhá závodníkům k lepšímu doladění náčiní a tím k možným lepším výsledkům. V případě použití takovéto tětivy na cvičný luk může ale dojít k prasknutí tohoto luku. Pro cvičné a některé tradiční luky je vhodný materiál Dacron. Vhodná tětiva musí být i správně dlouhá. V napnutém stavu musí mít luk vhodné předpětí 18 - 24 cm dle modelu a délky.

Toulce, držáky šípů (47)

Toulce používáme na nošení šípů tehdy, když s nimi zrovna nestřílíme. Liší se velikostí a materiálem a je to i hezký barevný doplněk. Většinou se zavěšují na bok, pro tradiční střelbu jsou vhodné zádové toulce nebo držáky šípů, které se dají namontovat na ramena luku, či střed luku. Držáky šípů se používají zejména u loveckých luků, kdy šípy jsou vybaveny loveckým hrotem.

Vypouštěče tětivy (58)

U moderních kladkových luků se tětiva neuvolňuje z prstů, ale ze speciálních spouští - vypouštěčů /release/. Existuje celá řada systémů - aktivní, pasivní, tahové, překlápěcí. Bude záležet na ergonometrii ruky, systému vaší techniky, který bude vhodnější. I vaše technika se bude vyvíjet a s ním i vhodný model vypouštěče.

Základky, klapačky, boční opěrky (136)

U tradičních luků se používá tzv. Hair Self zakládka šípů, pro cvičné luky různé plastové modifikace a pro sportovní luky magnetické zakládky, které jsou vždy dopněny boční opěrkou šípu - button pro boční nastavení šípu. U kladkových luků se používají zejména padací či odpružené zakládky, pro lov i štětinové. Opět bude záležet k jakým účelům má sloužit.

Zaměřovače pro luky (83)

Zaměřovač luku musí odpovídat výkonu luku a disciplíně které se věnujete. Pro výkonné sportovní a kladkové luky musí být zejména z důvodu přetížení velmi kvalitní zaměřovače, kde základmím materiálem je kovaný dural a karbon. Pro lov a 3D střelbu se používají jak vícepinové zaměřovače, tak třeba i Redpointy s více body. Vždy záleží na pravidlech a užití. Je ale potřeba vědět, že přesnost v lukostřelbě závisí více na technice střelby - dodržení principu rozpínání, než na kvalitě a typu zaměřovače.

Hledání v kategorii

Cena: -
Stránka:
Na stránce:
Stránka:
 

X

Síla Lb/Kg/N

Lb (#)
Kg
N

Nátah, délka palce "/cm

Palce "
cm
 

Váha gr/g

gr
g

Rychlost fps/mps

fps
mps